COVID-19 Winnen We Samen !

Het coronavirus, COVID-19, heeft het dagelijkse doen en laten op ongekende wijze verstoord. COVID-19 plaatst ons nu voor grote uitdagingen. Uitdagingen, die wij alleen samen kunnen aangaan en alleen samen kunnen oplossen. Laten we samen vechten voor de gezondheid van de mens.

Stop de verspreiding

Ga alleen uit huis als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of om wat frisse lucht en voor wat beweging. Werk van huis uit als het kan. Houd minimaal 1,5 tot 2 meter afstand van anderen (2 armlengtes). Probeer ook op straat, in de supermarkt of waar je dan ook gaat afstand te houden. En het aller belangrijkste: Was of reinig je handen meerdere keren per dag met water en zeep. Probeer elke keer minimaal 20 seconden lang je handen te wassen/reinigen.

Blijf zoveel als mogelijk thuis

Was en reinig je handen vaker

Houd minimaal 2 meter afstand

Gebruik wegwerp doekjes 1x

Geen handen schudden

Vermijd drukke winkelzaken

Hoe kun je COVID-19 herkennen?

Bij het nieuwe coronavirus lijken de klachten in het begin vaak op een verkoudheid. Als dit niet op tijd ontdekt wordt, kan COVID-19 een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. Dus let op!

Verkoudheid & (Hoge) Koorts

Veel Hoesten

Vermoeidheid

Problemen Met Ademen

Symptomen

De symptomen van het nieuwe coronavirus zijn divers. Sommige mensen lijken er niets van te merken, maar anderen worden ernstig ziek. De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en de ziekte, varieert van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gaan wij uit van maximaal 14 dagen.

Enkele van de symptomen kunnen zijn:

  • Verkoudheid
  • Niezen
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Moeilijk ademen
  • Koorts

Maatregelen

Het belangrijkste advies:

Blijf thuis !!!

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Je mag pas weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt.

Bel de huisarts als de klachten verergeren. Belangrijk: Ga niet naar de huisarts toe, maar bel! Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Belangrijk: Bij koorts (vanaf 38 graden) blijft iedereen in je huishouden thuis.

Belangrijk !

De corona-crisis in Suriname begon op vrijdag 13 maart 2020 toen de eerste besmetting in het land werd vastgesteld. De bezorgdheid begon weliswaar al eerder en nam sinds 4 maart toe, toen in onze grensplaats Saint-Laurent in Frans-Guyana 5 besmettingen werden vastgesteld. (Bron: Wikipedia)

De coördinatie voor de bestrijding van het virus in Suriname ligt bij het COVID-19 Managementteam bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende instanties zoals het NCCR, het Bureau van DNV en het Ministerie van Volksgezondheid.